Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barangolás a net-en+saját történetek 

Döbbenet

A minap egy ajánlott levelet akartam feladni. Besorakoztam a  postán, bízva abban, hogy ki tudom fizetni a díjat, mivel van  a zsebemben egy 10 ezres. Mikor a postás kisasszony közölte, 280 Ft-ot kér, magabiztosan nyúltam a zsebembe, és akkor ledöbbenve vettem észre, hogy a pénz sehol...Kutatom a többi zsebemet is, ott sincs semmi...Leizzadtam, kiment az erő a lábamból, hebegtem valamit, hogy mégsem adom fel azt a levelet..Erre a hátam mögött sorakozó hölgy előrenyújtotta a kezét benne 280 ft-al:" tessék fizesse ki..." Jaj, nagyon köszönöm, de hol és mikor tudom megadni? Sehogy, semmikor, szóra sem érdemes!

Vegyes érzelmekkel mentem haza, örültem, hogy  vannak még nagyon segítőkész emberek, amit 10 000 Ft árán a saját hibámból sikerült megtapasztalnom. Hogy aztán teljes legyen az örömöm a konyhába lépve, megláttam a kövön az elveszettnek vélt 10 ezrest!

Ukrajna

Ukrajnában azt tervezik, hogy Csernobilt, a nukleáris katasztrófa helyszínét, megnyitják a turisták előtt. Azt mondják, olyan mint Disneyland, csak annyi a különbség, hogy a kétméteres egér valódi. 

Néhány mulatságos törvény a nagyvilágból :

- Angliában, bárki, aki a hegyesebbik felén tör fel egy főtt tojást, 24 óra elzárásra büntethető.
- Szintén Angliában, zokni nélkül tilos 100 yardnál közelebb álldogálni az uralkodó család tagjaihoz.
- Skóciában a tehéntulajdonosoknak tilos lerészegedniük.
- Szingapúrban, ha valakit szemetelésen kapnak, az illetőnek vasárnapokon az utcákat kell takarítania, egy "Szemetelő vagyok" feliratú partedlivel a nyakában. Az eseményt a helyi televízió is közvetíti.
- Svájcban egy férfi nem könnyíthet magán állva, ha már elmúlt este 10 óra.
- Ausztráliában a helyi Hírközlési Hatóság (ACA) előírásai szerint egy modem nem kacsolódhat be az első csengés után. Ha mégis ilyet találnak, akkor 12000 dollár lehet a büntetés.

 

A rövid élet titka

Az aktuáriusok a biztosítótársaságok alkalmazásában álló kockázatelemzők. Most az ő szemükkel tekintjük át az életet rövidítő és hosszabbító tényezőket.


Az élettartam hallatlan megnövekedése elsősorban a civilizáció, az általános fejlődés eredménye, és csak kisebb részben az egészségtudományoké.
Érdekes, hogy vannak olyan foglalkozások, életmódbeli sajátságok, amelyek kifejezetten meghosszabbítják az életet, míg más foglalkozási ágak és magatartásmódok kifejezetten rövidítik. És ki mást érdekelhetnének ezek az összefüggések jobban, mint az életbiztosítások hasznát számolgató aktuáriusokat? Az életbiztosítás kockázatának kiszámításakor elsősorban két csoportba sorolható tételeket említenek a szakemberek: az életmódhoz, magatartáshoz köthető szokásokat, valamint a foglalkozást.
Íme néhány, biztosítási matematikusok által felállított, amerikai adatokra alapozott lista.

Az életet megrövidítő szokások/markerek/magatartás-tényezők

1. Dohányzás (életkorcsökkenés: 8 perc minden elszívott cigarettával)
2. Rendszeres nagymértékű alkoholfogyasztás
3. Heroin, kokain, crack, LSD, marihuána, speed – bármilyen mennyiségű használata
4. A szexuális partnerek száma az élet során meghaladja a százat (AIDS)
5. Több mint 10 százalék túlsúly
6. Nem alkalmaz diétás/táplálkozási tervet/elgondolást, nem szed táplálkozáskiegészítőket, vitaminokat
7. Nincs fizikai edzésterve (legalább 30 perc gyaloglás naponta)
8. Magányosan töltötte a születésnapját vagy a karácsonyt
9. Gyakori, hogy nem használja a biztonsági övet
10. Nincs légzsák az autójában
11. Alacsony iskolázottsági szint, gyanakvó életszemlélet
12. Humorérzék hiánya, ritkán nevet
13. Ötnél több, csak receptre kapható gyógyszert szed egyszerre (különböző orvosoktól)
14. Lejárt gyógyszereket tart
15. Gyenge szociális támogató rendszer a szülő, gyerek vagy társ elvesztésekor
16. Nincs pénzügyi terve (életbiztosítás/nyugdíjbiztosítás)
17. Súlyos depressziók (öngyilkossági kísérletek az anamnézisben)
18. Gyenge személyes higiénia (tusolás)
19. Gyenge szájhigiénia (fogkefe, fogzsinór, szájvíz, fogtisztítás minden félévben egyszer)

Az életet megrövidítő foglalkozások

1. Kaszkadőr
2. Katona (háború idején)
3. Rendőr
4. Tűzoltó
5. Építőmunkás
6. New York-i taxisofőr
7. Los Angeles-i középiskolai tanár
8. Professzionális atléta

Életet meghosszabbító foglalkozások, tevékenységek

1. Karmester
2. Tudós/matematikus
3. Orvos
4. Egyetemi tanár
5. Sikeres alkotóművész
6. Kormányhivatalnok

Az életet meghosszabbító tevékenységekhez tartozik továbbá az erős, támogató vallásos közösséghez tartozás, rendszeres templomba járás, folyamatos szellemi igénybevétel a nyugdíjazás után, új karrier kialakítása.

 

Meglepett bankrablók

Az angliai Leeds-ben egy társaság eltervezte, hogy kirabol egy bankot. Alaposan felkészültek az akcióra, kibérelték a bank melletti üzlethelyiséget. Hozzáfogtak az üzlet pincéjéből egy alagutat ásni, a tervek szerint ezen át akartak behatolni a bank páncéltermébe. Több napi fáradtságos munkával el is érték céljukat, bejutottak a bankba. Ott aztán megdöbbenve látták, hogy teljesen üres az egész épület, mert időközben felújításba kezdtek, és a személyzet a pénzzel együtt elköltözött.

 

Tudtad?Kép

 

 

 

 

 

 

A 2004-ben a Hősök terén átadott "Időkerék" többszáz millió forintba került, mára már teljesen funkciótlanná vált, a kutyát sem érdekli, de azért még évi 33 millió forintot mindig költenek a működtetésre. Külön irodával, számítógéppel rendelkező személyzet gondoskodik a működéséről és jó pénzért vagyonőrök vigyáznak rá, hogy el ne lopják. Mindezt válságban az adófizetők pénzéből!!

 

Gyerekcsinálás megrendelésre

A németországi Stuttgartban egy különös perben ítélkezik a bíróság: egy férfi felbérelte a szomszédját, hogy az teherbe ejtse az ő feleségét.
A 29 éves Demetrius Soupolos és ex-szépségkirálynő felesége, Traute, már régóta vágytak gyermekáldásra, de az orvosok megállapították, hogy a férj steril. A házaspár úgy döntött, megbízzák szomszédjukat, a 34 éves Frank Maust, hogy gondoskodjon róla, az asszony áldott állapotba kerüljön. Maus úr nős volt, két gyermeke is született, ráadásul még hasonlított is a megbízó férjre. Suopolos 2500 dollárt fizetett, és ennek fejében hat hónapon át heti három alkalommal kellett a szomszédnak a gyermeknemzésről gondoskodni. A megbízás kapcsán Maus felesége tiltakozott, de a férfi megnyugtatta, hogy csak a pénzért vállalja. Maus becsülettel el is végezte feladatát hat hónapon át, összesen 72 alkalommal, de fáradozása nem járt sikerrel. Soupolos úr felháborodott ezen és elküldte a férfit egy orvosi vizsgálatra. A vizsgálat megdöbbentő eredménnyel zárult: kiderült, hogy Maus szintén steril. A férfi ekkor kérdőre vonta saját feleségét, aki bevallotta, hogy a két gyermek mástól van.
Jelenleg Suopolos pereli Maust szerződésszegésért, a férfi pedig azzal védekezik, hogy nem ígérte biztosra a sikert, csak azt vállalta, hogy mindent megtesz annak érdekében.

  Tanmese:

 A paraszt és a csacsi  
  
 Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át
 szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbálta kitalálni mit is
 tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis
 ideje már betemetni;Kép nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek
földet hányni a kútba. A szamár megértette mire készülnek, és
rémisztően üvölteni kezdett, majd nemsokára elcsendesedett. Kis idő elteltével a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy
a szamár él, és minden lapátnyi föld után valami csodálatosat művel. Lerázza magáról a földet, majd feláll a tetejére. Ahogy a paraszt és szomszédjai tovább lapátolták a földet a szamárra, ő lerázta magáról azt, és egyre feljebb lépdelt. Hamarosan mindenki ámulatára a szamár átugrott a kút peremén és boldogan elsétált!
 
 Az élet minden fajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból
 kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden
 probléma egy újabb lehetőség a továbblépésre. Bármilyen problémából
 van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg! Rázd meg magad és lépj
 egyet feljebb.

 

A boldogság a génekben van?

Ha nem is vehetünk pénzen boldogságot, azért még örökölhetjük - állítják brit és ausztrál kutatók.

 
 

1000 egy- és kétpetéjű ikerpár kivizsgálásával megállapították, hogy a boldoggá tevő személyiségvonások legalább felét gének szabályozzák, míg a kapcsolatok, az egészség és a karrier tényezői felelősek maradék jólétünkért.

"Meglepő módon azt találtuk, hogy a boldogságbeli különbségek nagyjából fele genetikai eredetű."- magyarázta Tim Bates, az Edinburgh Egyetem kutatója és a vizsgálat vezetője.

A kutatás menete

A kutatók számos kérdést tettek fel a 25-75 év közötti résztvevőknek: személyiségükről; hogy mennyit szoktak aggódni; és hogy mennyire érzik elégedettnek magukat életükkel.

Mivel az egypetéjű ikreknek ugyanolyan a génállományuk, és a kétpetéjű ikreknek nem, a kutatók azonosíthatták azokat a géneket, amelyek bizonyos személyiségi vonásokat eredményeznek, és a boldogságra hajlamossá tesznek.

A társaságkedvelő, aktív, stabil, keményen dolgozó és lelkiismeretes emberek hajlamosabbak a boldogságra, írják a kutatók a Psychological Sciene című lapban. "Ez a vizsgálat megmutatta, hogy a családban található egypetéjű ikreknek nagyon hasonló a személyiségük és a "jólétük", ehhez képest a kétpetéjű ikreknél csak feleennyi hasonlóságot találtunk."- közölte Bates. "Ez a gének jelentős szerepére utal."

 

Az eredmények jelentősége

Az eredmények a kirakós játék fontos elemét jelentik, melyek segítségével jobban érthetővé válhat a depresszió, és hogy mi teszi a különböző embereket boldoggá vagy boldogtalanná, Bates szerint.

A pozitív személyiségvonásokat örökölt embereknek így van tárolt boldogságuk is, amelyből stresszes időkben is lehet meríteni. "Fontos megállapítás, hogy a barátságos, nyugodt és megbízható személyiségvonások egy forrást jelentenek, amelyet mi "affektív tartaléknak" neveztünk el, és ez vezet a boldogsághoz."- közölte Bates.

 

 

 Kiosztották az idei Darvín díjakat!!!

Nálam a 4-ik az első, utána jön a 2-ik!!!

Darwin-díjat - sok más hasonlóval együtt - igen pihent agyú és humorban sem szűkölködő személyek hozták létre az emberi hülyeség díjazására (ahogy a Darwin-díj mottója meghatározza: fejet hajtva az ember géntérképe előtt tisztelettel adóznak azoknak, akik véletlenül lefutottak erről a térképről).

Az idei díjátadási ünnepségen az első helyre egyhangúlag egy amerikai állampolgárt jelöltek. (Az esetek ismertetésénél a magyar olvasó vegye figyelembe, hogy az USA-ban a fegyvertartás és fegyverhasználat magától értetődőbb, mint nálunk. A nevek elhagyása is a demokráciával függ össze.)

1. Az idei nyertes
Minden bizonnyal rablás céljából kaliforniai Long Beach-ben egy üzletben 38-as revolverrel próbált rálőni a pénztárosra, de fegyvere csütörtököt mondott. Ekkor tette azt, amivel kiérdemelte az első helyezést: a földnek (pontosabban: a lábának) irányította a csövet, és még egyszer meghúzta a ravaszt. A revolver most nem mondott csütörtököt.

A fődíj mellett előkelő nevezést még szép számmal kaptak.

2. A második helyezett egy biztosítási ellenőr

Egy svájci szálloda séfje véletlenül ledarálta egyik ujját a húsdarálón, majd bement a városba, és bejelentkezett biztosítójánál, ahol előadta a munkahelyi balesetet. A biztosító azonban valamiféle csalásra, még inkább munkahelyi figyelmetlenségre gyanakodott, ezért kiküldte ellenőrét a tényállás felülvizsgálására. Az ellenőr is kipróbálta a darálót, és ő is ledarálta egyik ujját. Ezt követően a biztosító a séfnek is fizetett.

3. Az előkelő bronzérmet egy chicagói autósnak ítélték.
Az autótulajdonos a hatalmas havazás idején jó egy órát lapátolta háza előtt a havat, hogy kocsijával oda tudjon állni. Mire ott várakozó kocsijával beállt volna, egy hölgy már beparkolt a szabad helyre. A chicagói önkéntes hómunkás megértően elővette revolverét, és lelőtte a nőt...

4. A negyedik helyre egy zimbabwei buszsofőrt szavaztak be

Kép


A megfáradt gépkocsivezető, aki 20 elmebeteget szállított Harare-ból a bulawayo-i elmegyógyintézetbe, félúton betért egy illegális bögrecsárdába. Amíg torkát öblítette, utasai megszöktek. Oda se neki, gondolta a részeges sofőr: odahajtott egy buszmegállóhoz, és ingyen fuvart ígért húsz embernek. Ezután jelentkezett velük Bulawayo-ban, fölhívva a kényszerzubbonnyal készenlétben álló személyzet figyelmét, hogy a betegek a hosszú úttól igencsak idegesek és mindenféle hülyeségeket fantaziálnak. Az utascserére csak három nap múlva derült fény.

 

Víz helyett bor folyt a csapból 

A Kánai menyegzőt kívánta megismételni a ravasz vízvezeték-szerelő.

 

Jézus csodái közül az első, mellyel borrá változtatta a vizet, a héten az olaszországi Marinoban egy rövid időre megismétlődött. A helyiek üvegekkel és korsókkal rohanták meg annak a házaspárnak az otthonát, akiknek csapjából a szüreti fesztivál alatt víz helyett egyszer csak ízletes bor eredt meg - írja az 5perc internetes oldal.

Sajnálatos módon a csoda csak addig tartott, míg a helyi polgármester rá nem jött, hogy a vicces vízvezeték-szerelő a városka pincészetéből turistafogásként a főtéren felállított forrásba szánt ízletes nedűt a forrás helyett saját vízvezetékébe vezette.

Felesége elmondása szerint hihetetlenül meglepődött, amikor felmosófájára egyszer csak bor csordogált a csapból; de legnagyobb sajnálatára a nem mindennapi csodát falujuk atyja nem igazán díjazta.

 Kutya hívta a mentőket
 

Németjuhász telefonált a rendőrségnek és megmentette gazdája életét!

 

Kép


Egy németjuhász megmentette gazdája életét, tárcsázva a 911-et, az amerikai rendőrség segélyhívószámát.

A kutya gazdája, Joe Stalnaker agyérgörcsöt szenvedett, és képtelen volt saját maga segítséget hívni. Szerencséjére 18 hónapos idomított németjuhásza ki volt képezve arra, hogy a telefonon megnyomja a rendőrség gyorshívó gombját, ha gazdája az agyérgörcs tüneteit mutatja

Stalnaker címe rögzítve volt a rendőrségi aktákban. A cím mellett az is fel volt jegyezve, hogy az idomított kutya értesíteni tudja a rendőrséget, ha gazdája képtelen volna rá.

Három perccel azután, hogy a kutya értesítette őket, a segítség Stalnaker házához érkezett. Kutyájának és kétnapos kórházi tartózkodásának köszönhetően Stalnaker megmenekült a haláltól.

 • Gondolkodtál-e már azon, hogy...
  - a ragasztó miért nem ragad bele a tubusba?
  - miért nincs Tarzannak szakálla?
  - Superman hogy tudja megállítani a golyót a mellkasával, és miért ugrik félre, ha egy fegyvert vágnak hozzá?
  - miért van az, hogy bármilyen színű habfürdőt használsz, a habja mindig fehér?
  - miért van az, hogy amikor egy asztalról leeső tárgyat próbálsz elkapni, közben mindig leversz egy másikat?
  - miért nincsenek apósviccek?

 

Kép Valószínűleg Floridában él a világ legidősebb asszonya, aki még aktívan vezet. A 101 éves Lillian Cox még 1915-ben tette le a vezetői vizsgát, és mostanában is gyakran látják a helybeliek Tallahassee-ben, amint 84-es Sedanjával közlekedik a városban. Az idős hölgynek, aki a Jay Leno Show-ba is meghívást kapott, nemrég hosszabbították a jogosítványát 2011-ig.

 

 •   Egyik neves úszónk kapott  egy szuper napszmüveget..Nagyon vigyázott rá, az öltözőben is mellé tett egy cetlit, ráírva: "Ne vidd el, ez egy boxbajnoké, aki 3 perc mulva visszajön!!!"

Mire visszajött  hült helyén a szemüvegnek szintén egy cetli volt, ráírva: "Elfutott vele egy hosszútávfutó bajnok, aki már soha nem jön vissza!!!" 

Kép  

Kép

Harasó

 1944-ben a nagyszüleim "megvendégeltek" néhány, a faluban állomásozó, orosz katonát. Az ebéd a vendégek által  "kikövetelt" libasült volt. Eszik a katonák a libacombot, közben mondogatják az orruk alatt: "harasó, harasó..."

Erre nagyanyám mondja nagyapámnak:

- Hallja mán mit mond ez az orosz:  hogy Karaséknál só van!!! (Akkor már jó néhány hónapja nem lehetett sót kapni) Na gyorsan iduljon Karasékhoz a sóért. (Karasék 2 utcával odébb laktak)

Ment is nagyapám, de sajnos sót ott sem kapott....

 Csalódás és öröm 1952-ben

1952-ben 25 deka kenyeret kapott mindenki fejenként, ráadásul órákat kellett sorakozni a péküzlet előtt. Na gondoltam, velem nem szúrtok ki,  megoldom, hogy én legyek az első a sorban. Egyik éjjel 0 órakor fogtam a kis sámlit és mentem sorakozni az üzlethez..(Reggel 7-kor nyitott a bolt.) Életem egyik legnagyobb csalódása volt, hogy már csak 4-ik lettem a sorban, 3-an már ott ültek az üzlet előtt.

Viszont mikor 7 óra 15-kor büszkén kijöttem a 75 deka fekete kenyérrel, nagyanyám már ott várt a bolt melletti kis utcában, valamit szorongatva a kötője alatt..

- Gyere kisfiam sütöttem neked kalácsot....(Az otthoni kis dugi lisztből, amiért akkor börtön járt)

 • Ez állitólag megtörtént, és fel is jegyezték az amerikai haditengerészet egyik rádiózási naplójában:
  - Azonnal térjen ki észak felé 15 fokkal.
  - Javaslom, hogy ön térjen ki dél felé 15 fokkal...
  - Megismétlem, térjen ki észak felé 15 fokkal, máskülönben összeütközünk.
  - Én nem tudok kitérni, térjen ki ön 15 fokkal....
  - Én az amerikai haditengerészet tisztje, az amerikai flotta egyik hajójának kapitánya vagyok. Utoljára mondom térjen ki.
  - Én pedig szolgálatos a világitótoronyban...
   

 

 Kép

 

 

Kép

   

 Rézkarc.....    

 

Kép

Egy fiatal belügyi nyomozó lement a BM üdülõjébe. Korán érkezett, volt még idõ az ebédig, igy hát unalomûzésül fennhangon a leltár alapján ellenõrizte a szobát. Olvasta: egy ágy... meg van. Egy asztal... meg van. Egy rézkarc... hát ez nincs meg, stb. A rézkarc kivételével minden megvan. Lement ebédelni, és mire visszajött, a rézkarc ott lógott a falon :-)

 Síelés a lépcsőházban

Kaposvárott ifjú egyetemisták egy sítúrára készültek. Kellően szeszes előmelegítés után ugy gondolták, hogy még indulás előtt kell egy kis gyakorlás. Így hát bekenték waxszal a siléeceket és nekiláttak lesiklani a lépcsőházban. Egy ott lakó néni, legnagyobb szerencsétlenségére épp akkor jott volna haza, így a bajnokok alaposan elgázolták. De nem hagyták cserben, bevitték a kórházba, majd elutaztak síelni.

10 nappal később, mikor hazajöttek, virággal és bonbonnal felfegyverkezve elindultak, hogy meglátogassák a nénit a kórházban és bocsánatot kérjenek tőle. Csakhogy a nénit nem találták. Kisebb nyomozás utan kiderítették, hogy az idős hölgyet a kórház zártosztályára vitték át, miután az orvosok pszichiátriai kezelést rendeltek el, hiszen minden alkalommal, amikor megkérdezték, hogy sikerült így összetörnie magát, azt felelte, a lakása előtt a lépcsőházban elgázolta két síelő...

Forrás: Sláger Rádió

 

 KépAz egyik borsodi munkaügyi kirendeltségen történt:

Egy idősebb néni jelentkezik a kirendeltségen, mint munkanélküli. Az első interjú után az ügyintéző odaadja neki az előírt dokumentumokat, nyilatkozatokat aláírás céljából...

Nénikém ott a lap alján kell aláírni..A néni csak nézi, nézi, majd egyszer megszólal:

- Keresztelhetek?

- ???

-Tetszik tudni nem tudok írni..

-Ja, nyugodtan kereszteljen néni...

A néni minden lap aljára odakapar 3 keresztet és átadja az ügyintézőnek, aki átnézi és látja, hogy bizony egyik lap aljáról lemaradt egy kereszt. Na gondolja ezért nem adom vissza, gyorsan behuzza a hiányzó kereszetet..Mire a néni:

- Jaj, lelkem maga se tud írni?

 Amikor a NASA elkezdett asztronautákat küldeni az űrbe,
hamarosan rájöttek, hogy a golyóstoll nem működik gravitáció nélkül.Kép
Hogy megküzdjenek ezzel a súlyos problémával, NASA kutatók
kifejlesztettek egy olyan tollat, ami ír gravitáció nélkül,
fejjel lefelé, víz alatt, és majdnem minden felületen, mint
pl. üvegen, valamint fagypont és 300°C között bármilyen hőmérsékleten.
Mindez egy évtizedbe és 12 milliárd dollárba került...

Az oroszok ceruzát használtak...

A vak partjelző esete a sosemvolt góllal

 

 

 

 

Mivel a partjelző vakvezető kutya és fehér bot nélkül rohangált az oldalvonal mellett, a játékosok és a nézők gyanútlanul elhitték róla, hogy lát.  Aztán vadul elkezdett lengetni amikor a labda 2 méterrel a kapu mellé ment, jelezve a birónak,. hogy ő gólt látott. Erre a biró odament hozzá megadta a gólt! A stadionban tartózkodó 17 186 ember egyértelmüen látta, hogy a labda a kapu közelében sem volt, csak ők a két fő okos nem!!!

Miért nem segített senki?

A szociálpszichológusok régóta foglalkoznak a kollektív viselkedés kérdéseivel. Ha egy tömeg tagjaként nem sietünk a sérült segítségére, ezt szemlélő-hatásnak nevezik. A Maryland-i Egyetem szakértői azt vizsgálják az ilyen helyzetekben, hogy az egyén hogyan hoz döntést, és ezek az attitűdök hogyan befolyásolják a cselekedeteit.

 Egyes kutatási eredmények szerint megoszlik a felelősség, ha egy csoport balesetet észlel. Az egyén arra számít, hogy mivel mások is jelen vannak, így a többiek bizonyára tesznek majd valamit, és így a felelősség terhe nem rajtuk van.

Minél több ember van jelen egy balesetnél, annál kisebb a valószínűsége, hogy az egyén tesz valamit. Azonban ha az ember egyedül van, akkor felelősséget érez, és cselekszik. Sokat segítene, ha a szociális normák között az automatikus segítségnyújtás is szerepelne. Amerika az egyének társadalma, ahol az emberek magukkal foglalkoznak, és nem ártják magukat mások dolgaiba. Ez a norma vezet oda, hogy egy balesetnél senki nem tesz semmit.

Az egészségügyi szakemberek sem biztos, hogy egy balesetnél a sérült segítségére sietnek, ez attól függ, hogy van-e úgynevezett "cselekvési szándékuk", vagyis átgondolt tervük arra, hogy egy balesetnél mit tennének. Ezt természetesen lehet alakítani a képzésük során: például egy rendőrt megtanítanak arra, hogy cselekedjen, ha ember vagy vagyon elleni erőszakot észlel.

A segítségnyújtási szándék nagymértékben múlik a szociális normákon. Több területen, így például Franciaországban is "jó szamaritánus" törvények vannak, ami alapján megbüntethető az egyén, ha nem nyújt segítséget egy balesetnél. Ez a megközelítés célravezetőbb lehet, bár erre vonatkozóan nincsenek egyelőre adatok.

Természetesen a vészhelyzeteknél nem mindig ugyanazt kell tenni: a hatóságok értesítése is célravezető lehet, de sokszor az egyén maga is segíthet. Elsősorban fel kell keresni a sérültet, és felmérni, hogy miben tudunk biztonsággal segíteni. Ha nem tudunk elsősegélyt nyújtani, akkor mindenképpen segítséget kell hívni. Az emberek sokszor kiabálnak és megijesztik társaikat, amikor az utcán erőszakot látnak.

Az iskolában és a munkahelyeken megtanult sürgősségi ellátásnak két feladata is van: egyrészt formálja az egyén cselekvési szándékát, másrészt megtanítja, mit is kell tenni egy vészhelyzetben, ezt azután addig kellene gyakorolni, amíg automatikussá válik a feladat.

 

 

 

 

Medicine Net

 Ki korán kel – jobb jegyeket kap

A texasi egyetemen végzett vizsgálat szerint azok az egyetemisták, akik általában korán kelnek, átlagosan jobb jegyeket kapnak, mint éjszakai bagoly társaik. A korán kelőknek átlagosan 1 ponttal magasabbak a jegyeik, 3,5 szemben a későn kelők 2,5-ös átlag-pontszámaival.

 

 

A 824 résztvevővel kérdőíveket töltettek ki, ennek alapján állapították meg, ki melyik típushoz tartozik.

Dr. Daniel Taylor, az egyetem pszichológia professzora, a kutatás vezetője szerint a jelenség egyik oka az, hogy a korán kelők időben beérnek az órákra, és jobban fog az agyuk. Az is hozzájárul a jobb eredményhez, hogy ha valaki korábban fekszik le, kevésbé lesz kitéve olyan csábításoknak, mint hogy elmenjen a társaival szórakozni vagy inni.

Taylor szerint egy diák javíthat a jegyein csupán azáltal, hogy átáll a reggeli korábban kelésre. Három napon át keljünk fél órával korábban, majd folytassuk további fél órával korábban, tanácsolja a kutató.

Fontos, hogy felkelés után minél több napfény érje az embert, mert ez az, ami valójában beindítja a biológiai órát. Dr. Dennis Nicholson alváskutató szerint azonban irreális azt várni, hogy az éjszakai bagoly típusú egyetemisták csak úgy képesek átállni. A kollégista élet nem éppen erre ösztönzi a diákot, és nem is nagyon teszi lehetővé, hogy korán menjen aludni, mondja. Jobb lenne inkább az órák kezdését későbbre tenni.

Az idő mindent meggyógyít

Az olyan fontos események, mint egy gyermek születése vagy a házasság, csak átmenetileg okoznak boldogságot. A boldogság egyéni szintje alapvetően állandó marad a felnőtt élet során, állítja egy brit-francia-amerikai kutatócsoport.

 

A közgazdász szerzők következtetéseiket több száz német önként jelentkező elégedettségét vizsgáló húszéves adathalmaz elemzése során vonták le. A tapasztalatok szerint még hirtelen szerencsétlenség esetén is a hangulat átmeneti romlás után helyreáll.

A kutatás az adaptáció jelenségét vizsgálta, ez az a folyamat, ami során az egyén alkalmazkodik a környezet előnyös, vagy éppen kedvezőtlen változásaihoz.

A német önkénteseknél egy húsz éves periódus alatt kérdőív segítségével rendszeresen felmérték a boldogság fokát. A vizsgálat résztvevőinek be kellett számolni életük jelentősebb eseményeiről, így a kutatók megfigyelhették az események és a boldogság közötti kapcsolatot.

Az elemzések során azt lehetett megfigyelni, hogy csak a munkanélküliség okozott hangulatromlást az eseményt követő öt évben. Más szerencsétlenségek, például a válás vagy a megözvegyülés után a hangulat az átmeneti romlás után helyreállt.

A pozitív eseményeknek, mint a házasság és a gyermek születése, ugyancsak átmeneti hatásuk volt. A szerzők számításai szerint egy gyermek születése után a boldogság szintje két év alatt az eredetire csökkent.

Szakemberek szerint a fenti eredmények is igazolják azt a régi mondást, miszerint „az idő mindent meggyógyít”.

Korábbi vizsgálatok során már kiderült, hogy az emberek sokszor meglepően gyorsan kilábalnak a szerencsétlen események utáni kilátástalanságból is. Irodalmi adatok szerint azok, akiknek baleset következtében mindkét lábuk megbénult, néhány év után már hasonlóan boldogok voltak, mint egészséges társaik. Hasonló adatok vannak olyan lottónyertesekről, akik hosszú távon nem lettek boldogabbak.

Egyre több tudományos adat van arról, hogy az embereknek adott „boldogság-zónájuk” van, amit a nagy események befolyásolhatnak, de csak rövid távon. Ez pont olyan, mint egy termosztát: ha nagy esemény történik, a rugó megfeszül, de utána hamar visszatér az eredeti állapotába.

 

 Válaszúton az orvos-beteg kapcsolat

 

Egyre bizonytalanabb alapokon áll a hagyományos orvos-beteg kapcsolat, arra utal az elégedetlenségüknek hangot adók táborának gyarapodása is.

 

 

 

Ez a kapcsolat az egyik alappillére az egészségügyi rendszernek – nem lehet úgy segíteni, ha az orvos és a beteg nem működik együtt. Azonban mind több és több adat – kutatási eredmény és anekdotikus történet – mutatja, hogy a páciensek nem bíznak meg az orvosukban.

Körülbelül minden negyedik páciens érzi úgy, hogy az orvosa időnként felesleges kockázatnak teszi ki. Két vizsgálat azt is kimutatta az utóbbi időben, hogy az orvos iránt érzett bizalom erősen befolyásolja azt is, hogy a betegek beveszik-e a számukra felírt gyógyszereket.

Az orvosok és betegeik közötti bizalmatlanság számos helyen megmutatja magát. A könyvesboltokban már külön polcot kapnak a „mit nem mond el az orvosod” típusú könyvek, és ez azt sejteti, hogy a fogyástól a szívbetegségig minden téren vannak elhallgatott információk.

Az internet is duzzad az elégedetlen páciensek panaszaitól. A The New York Times egyik blogján így fogalmazott egy olvasó az orvosokat illető megjegyzések nyomán: „Páciensként azt javaslom, ne viselkedjenek tovább (az orvosok) úgy, mintha mindent tudnának. Ismerjétek be, ha valamit nem tudtok, és akkor mi sem fogunk kételkedni az azonnal kimondott diagnózisban”.

Az orvosok nincsenek meglepődve a kialakult helyzeten. „Megdöbbentő, hogy milyen sok elégedetlen, és milyen sok félrekezelt páciens van” – fogalmazott a Science Times egyik orvos munkatársa. – „Sokszor senki nem tájékoztatja a betegeket, mindenki siet. Nem hiszem, hogy az orvosok rossz emberek, de rossz a rendszer, amiben dolgozniuk kell.”

A frusztrációhoz vezető okok összetettek. A csökkenő erőforrásokkal és az emelkedő költségekkel szembesülő orvosoknak csak perceket tudnak szánni egy-egy páciensre. Az orvosi hibákról szóló hírek csak egyre növelik a betegek bizalmatlanságát. A közvetlenül a betegeket célzó gyógyszerhirdetések és az interneten egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló orvosi információs anyag arra szoktatja a laikusokat is, hogy a betegségeikre vonatkozó információk begyűjtésével és szkeptikus nézőpontjukkal maguk próbálják befolyásolni sorsukat.

„Az orvosok most már csupán egy információforrássá váltak az egészséget és betegséget érintő kérdésekben, és valljuk be, eltűnt a tudásukat körülvevő misztikum” – fogalmaz egy belgyógyász, aki szakmájáról blogot is vezet. – „A páciensek előzetes elképzelésekkel és elvárásokkal jönnek be a rendelőbe, és felbosszantja őket az, ha nem kapják meg az elvárt figyelmet. Legjobb tudásom szerint mondom el, hogy mit kell tenni, de vannak, akik csak akkor lesznek elégedettek, ha az történik, amit ők akarnak.”

Mások szerint a probléma abból is adódik, hogy a képzés során az orvosok kiszakadnak abból a közegből, amiben leendő pácienseik élnek.

„Mire vége a képzésnek, úgy érezni, hogy a lehető legmesszebb kerültél azoktól az emberektől, akiken segítened kell” – fogalmazott nemrég egy sebész Amerikában. – „Még csak nem is beszéljük ugyanazt a nyelvet”.

Máshogy szemlélik az orvosok és a betegek az orvostudományt. Az orvosok dolga, hogy a betegségeket felismerjék és kezeljék, míg a betegek sokkal inkább igénylik azt, hogy meghallgassák őket és foglalkozzanak velük.

A placebo hatást tanulmányozó vizsgálatok is arra utalnak, hogy csupán az orvosba vetett bizalom elég lehet a gyógyuláshoz. Az a tény pedig, hogy nincs kiben megbízni, tovább növeli a szenvedést és a nyomorúságot.

Az orvosok szerint azonban nem reménytelen a helyzet. Aki nem bízik az orvosában, az keressen másikat, de arra is lehetőség van, hogy nyitottabbá és kommunikatívabbá válva javuljon az orvos-beteg kapcsolat. Érdemes úgy menni az orvoshoz, hogy előre leírjuk a kérdéseinket, és rákérdezünk arra, amit fontosnak érzünk. Ha az orvos siet, jelezzük neki, hogy még vannak kérdéseink. Azok a páciensek, akik nyitottak és közlik orvosukkal érzéseiket, gyakran hasonló nyitottságot kapnak viszont.

„Mind az orvosok, mind pedig a betegek végeredményben ugyanazt akarják. Ennek ellenére egy válaszfal két ellentétes oldalán érezzük magunkat, ezért van az, hogy harcolunk, és nem dolgozunk együtt. Ez így pedig tragédia.”

 

 

 

 
"Jó ideje tudjuk, hogy a zeneterápia az orvosi területen sokféle célra használható - mondta el Lisa M. Gallagher, a Clevelandi Zeneiskola és a Clevelandi Horvitz Hospice Központ zeneterapeutája, a tanulmány vezető szerzője. - Ám ez a kutatás bebizonyítja, hogy súlyos betegeknél javítja a hangulatot, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a szorongást, a depressziót és a légszomjat is."

A szerzők 2000 és 2002 között 200 súlyos állapotú,
daganatos és egyéb, az életminőséget csökkentő betegségekben szenvedő betegnél vizsgálták a zeneterápia hatásait. A páciensek életkora 24 és 87 év közé esett, 60 százalékuk volt nő, és közel 30 százalékuknak volt valamilyen zenei háttere. A vizsgálat során a betegek maguk választhatták ki az ízlésüknek megfelelő zenei stílust. A darabot Gallagher vagy valamelyik munkatársa játszotta el szintetizátoron, a kezelés 25 percig tartott, és az esetek egyharmadában a családtagok is jelen voltak

Gyógyító dallamok?

A zeneterápia javíthat a súlyos betegek állapotán


Egy frissen megjelent tanulmány szerint a zeneterápia drámaian javíthat a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki állapotán.

A bazsalikomban rejlik az örök ifjúság titka (?)

A bazsalikom védelmet nyújt az öregedés káros hatásai ellen, hangzott el a Manchesterben megtartott Brit Gyógyszerészeti Konferencia egyik előadásában.

 

 

 

A szent bazsalikom, másnéven indiai bazsalikom (latin nevén: Ocimum sanctum), mely közeli rokona a nyugati gasztronómiában gyakran használt fűszernövénynek, Indiából származik. Ott és Ázsia más részein is hosszú ideje használják kivonatát az ősi ájurvédikus orvoslásban, megfiatalító kezelésekhez, a fiatalos fizikai és mentális egészség megőrzéséhez.

Indiai gyógyszerészkutatók először vizsgálták most a hagyományos orvoslásban már oly rég alkalmazott növényt. Kíváncsiak voltak, milyen módon fejti ki hatását.

A gyógynövény első hivatalos vizsgálata során a gyógyszerészkutatók most igazolták, hogy az indiai bazsalikom aktívan felkutatja, és hatástalanítja káros molekulákat, megvédve így a kulcsfontosságú szerveket (mint a szív, a máj és az agy) a szabadgyökök káros hatásaitól, így antioxidánsként működik.

A vizsgálatok alátámasztották az ősi gyógyászatban tradicionálisan alkalmazott növény „fiatalító” hatását.